Jaha, ska vi till Jönköping, Växjö eller Värnamo? Tyvärr är det inte allt för sällan det låter såhär när folk vill gå ut på lördagskvällen. Det finns många ställen och orter runt om oss som idag lockar mer än Vetlanda.

EN ATTRAKTIVARE STAD!

Visst, större stad innebär allt som oftast också större utbud, men det är inget försvar för att vi bara skall titta på och stå still i utvecklingen kring utelivet och att skapa en attraktivare kommun.

Det finns otroligt många sätt att skapa just attraktivitet. Ett härligt företagsklimat, ett bra föreningsliv, fungerande infrastruktur och en bra skola är några av de alla delar som skapar detta.
En annan är möjligheten att umgås med vänner och att kunna gå ut för att träffa nya människor och därmed stifta nya bekantskaper.

Idag är möjligheten för stadens vuxna att en Lördagskväll gå ner på ”stan” begränsad. Inte just att kunna gå ut, men att kunna göra det på liknande villkor och med samma möjligheter som man kan i kringliggande städer och kommuner. Åker du exempelvis bara 1h så når du från Vetlanda både Växjö och Jönköping som idag har flera klubbar/barer med öppettider ända fram till 03:00. Det skapar en attraktivare möjlighet för både besökare och entreprenör.

Längre öppettider leder till minskat folktryck och såldes minskad trängsel. Istället för att nästan alla vill in och ut vid samma tidpunkt får detta en mycket större spridning. Någon går hem vid 01, någon vid 02 och någon vid stängning. Detta underlättar både för vakter, polis, besökare och entreprenör.

HUR GÖR ANDRA?

Vi kan titta åt Visby som efter införandet av utökade öppettider till kl 03:00 såg ett minskat antal alkoholrelaterade våldsbrott. Även i Kalmar minskade de alkoholrelaterade brotten när öppettiderna blev längre. I en telefonintervju som SR gör med en polis från Kalmar säger den intervjuade polisen ”Vi tycker inte att det har varit någon nackdel med de här 3-tiderna i Kalmar.” 
Från Västerås finns en tjänsteskrivelse där man har utvärderat öppettiden som höjdes från 02:00 – 03:00 och den är överlag mycket positiv till den ökade öppettiden. I denna finns bl.a. en utvärdering från boende, vakter, polis och entreprenör.

Att se över våra öppettider skulle innebära att vi ger våra entreprenörer samma möjlighet som i andra städer. Idag skapar vi en konkurrensnackdel för lokala företag vilket självklart inte är bra. Vi måste se möjligheter och driva igenom dessa så att vi får en ökad attraktivitet och ett större nöjesutbud. För vi är alla överens om att vi vill ha ett Vetlanda som hela tiden utvecklas till det bättre!?

Robin Wallén Nilsson

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *